Skip to content

Iedereen kan in zijn loopbaan tegen hindernissen aanlopen. Misschien ben je je baan verloren, of merk je als zzp’er dat je niet (meer) genoeg verdient om van rond te komen. Of misschien mis je net het diploma waarmee je aan de slag zou kunnen. Wat je situatie ook is, ZW Werkt Door staat voor je kl

aar. We hebben al veel mensen uit de regio gratis en vrijblijvend mogen helpen hun weg naar werk te vinden.

We spraken Gerardie over haar weg naar werk dat bij haar past. Zij werkte een tijd als zelfstandige in de horeca, maar kwam erachter dat dat het niet voor haar was. Met de hulp van Frida, loopbaancoach bij ZW Werkt Door, lukte het haar om te ontdekken waar ze blij van wordt. In het onderstaande interview lees je hoe dat ging.

Na een tijd in loondienst te hebben gewerkt, begon Gerardie voor zichzelf en opende ze een koffiebar. Een jaar lang werkte ze als zelfstandig ondernemer, maar uiteindelijk bleek dat de omzet niet hoog genoeg was. Ze stopte en ging als zelfstandige verder in de catering en dienstverlening, om te kijken of ze nog verder wilde in deze richting.

Het bleek niet de juiste plek voor Gerardie. Weten wat je niet meer wilt in werk is één ding, maar hoe kom je erachter wat je wel graag wilt doen?

Gerardie: “Ik had via via gehoord dat het mogelijk was om coaching te krijgen bij ZW Werkt Door. De dienstverlening was kosteloos, en dat was voor mij een uitkomst omdat mijn inkomen ook flink was gedaald. Het was heel fijn dat dat kon.”

Ze werd gekoppeld aan loopbaancoach Frida.

Frida: “Wat ik heel mooi vind aan mij werk is dat ik van iedereen dingen leer. Bijvoorbeeld van Gerardie. Het was een dappere stap het ondernemen los te laten. Wat je daarna doet, is een ontdekkingstocht.”

Loopbaancoaching

Tijdens een eerste overleg gingen Frida en Gerardie online met elkaar om tafel.

Gerardie: “Ik dacht in eerste instantie dat ik praktische tips zou krijgen, dat Frida me zou vertellen wat ik moest doen of me handvatten zou geven. Maar bij Frida werkte het anders. Ze keek met me naar de achterliggende dingen: waar je vandaan komt, naar je familie en achtergrond, alles wat je met je meeneemt in je keuzes en ideeën over werk. Zo had ik er zelf nog nooit naar gekeken.”

Frida: “Ik kijk naar wat er aan elkaar haakt. Wat je wel wilt en wat niet, en wat daarachter zit. Als je bijvoorbeeld gewend bent om veel op je schouders te nemen, dan zegt dat iets over hoe je bent opgegroeid.”

De leuke dingen in werk

Wanneer je een negatieve ervaring hebt gehad op het gebied van werk, kan dat je lang bijblijven en de zoektocht naar nieuw werk moeilijker maken. Dat merkte Gerardie ook:

“Ik kwam erachter dat ik erg vasthield aan negatieve gevoelens over mijn baan in loondienst. Het feit dat ik weer terug zou gaan in loondienst, voelde als een stap terug. Daar zaten wat angsten.”

Frida: “Ik denk dat iedereen al veel weet over zichzelf, en dat het je veel inzicht kan geven daar bewust van te worden. Als je negatieve ervaringen hebt gehad, denk je al snel: dat werk kan niet meer leuk zijn. Maar ik denk dat we ook hele leuke dingen kunnen vinden in werk.”

Gerardie vult aan: “Frida liet me inzien dat ook mijn minder leuke ervaringen met werk me uiteindelijk mooie dingen hebben gebracht. Dat was een mooi inzicht.”

Een baan die bij je past

Daarna was het tijd om in kaart te brengen wat ze wel zocht in een baan. Frida hielp haar om haar wensen en behoeften op een rijtje te zetten.

Gerardie: “Ik wilde vooral aan concrete dingen werken. In mijn eerdere functie werkte ik aan best grote thema’s en doelen, en had ik minder het gevoel dat mijn werk echt iets bijdroeg. Het bleef vaak een beetje vaag in de lucht hangen. In mijn nieuwe baan wilde ik meer duidelijkheid over mijn taken en waar ik aan werk. Tegelijkertijd wilde ik graag bijdragen aan iets positiefs, iets wat opbouwend zou zijn en waarbij ik mensen kan helpen. Ook al is dat in een kleine vorm, dat zou genoeg zijn.”

Gerardie koos ervoor om een opleiding te volgen met het Stapbudget. Die opleiding maakte veel in haar los. Ze kon er haar creativiteit in kwijt en ontdekte hoe leuk het was om nieuwe dingen te leren. Met de hulp van Frida lukte het haar om de focus te leggen op de positieve dingen, in plaats van de onzekerheden en belemmeringen die ze ervaarde rondom werk.

De volgende stap: het vinden van een baan

Gerardie: “Ik ben toen gaan zoeken naar bedrijven en organisaties waar ik graag voor zou willen werken. Toen ben ik die bedrijven in de gaten gaan houden: hebben ze vacatures openstaan, en welke daarvan lijken me leuk?”

Ze stuurde aardig wat sollicitatiebrieven uit. Uiteindelijk werd ze bij één van de bedrijven die ze op het oog had uitgenodigd voor een gesprek, en ze werd aangenomen. Inmiddels werkt Gerardie sinds oktober 2023 met plezier bij de Universiteit van Amsterdam als managementassistent. Ze ondersteunt de docenten en het bestuur van haar afdeling; een veelzijdige baan die haar op het lijf geschreven is.

Gerardie: “Ik vind het heel leuk. Het is uitdagend en afwisselend werk waarbij je van alles mag doen. Ik help voornamelijk de docenten, dat is inspirerend en geeft me het gevoel dat ik bijdraag aan iets positiefs.”

Frida vult aan: “Omdat je zoveel verschillende projecten hebt gedaan en met zoveel verschillende mensen werkt, past dat je ook heel goed.”

Loop je vast in je loopbaan? Vraag om hulp!

Iedereen kan in zijn loopbaan tegen drempels aanlopen. Hulp zoeken in je omgeving of regio is daarbij altijd een goed idee. Gerardie heeft advies voor mensen die in dezelfde situatie zitten als zij zat.

Gerardie: “Voor mijn gevoel wachten mensen heel lang met hulp zoeken. Ik denk altijd: waarom zou je dingen alleen uitzoeken? Er zijn meer mensen dan je denkt beschikbaar die je situatie herkennen of je verder kunnen helpen. Hulp vinden is makkelijker dan je denkt. Helemaal in dit geval, want de coaching en hulp die ik kreeg was gratis voor mij. Waarom zou je daar geen gebruik van maken?”

Bij ZW Werkt Door wordt hulp en coaching bekostigd door middel van subsidies. Dat zorgt ervoor dat je hier zonder kosten gebruik van kunt maken. Het enige wat van jou gevraagd wordt, is je eigen inzet en motivatie.

Ook Frida raadt het iedereen aan om hulp te vragen wanneer het nodig is, vooral wanneer je als zelfstandige werkt zoals Gerardie deed.

Frida: “Een ondernemer zei laatst tegen me: als er iets met mij gebeurt als zzp’er, dan heb ik geen vangnet. Het vraagt best wel wat om als zzp’er te werken. Het is fijn om af en toe ook te kunnen nemen. Deze hulp is beschikbaar, je kunt je laten ondersteunen. Maak daar gebruik van.”

Kunnen we jou ook helpen?

ZW Werkt Door is er voor iedereen in de regio Zaanstreek-Waterland. Kunnen we jou ook helpen om (ander) werk te vinden dat echt bij je past? Neem gerust eens contact met ons op. We gaan graag met je om tafel!

Back To Top