Skip to content

Een carrière switch maken, van commercie naar hulpverlener! Dit omschrijft het succesverhaal van Mülayim Kartay, 58 jaar uit Purmerend. Met hulp van Loopbaancoach Nathalie Bourne van ZW Werkt Door maakte hij een carrière switch. Inmiddels werkt Mülayim als Senior Jongeren Schuldhulpverlener bij Buurtteam Amsterdam Nieuw-West.

 

Hoe ben je bij ZW Werkt Door terecht gekomen?

Mülayim: “Dat was nog in de tijd van Teams, want Corona speelde toen nog heel erg. De werkgever waar ik destijds werkte voor tien jaar lang, Media Markt in Zaandam, stopte er helaas mee. Ik werkte hier als Business Analyst. Ik heb mezelf toen diverse vragen gesteld. Wat ga ik hierna doen? Verder in de commercie óf dingen doen die ik echt leuk vind? Ik wist al wat ik wilde, want ik deed het werk al vrijwillig, bijna acht jaar, namelijk als Consulent- en Coördinator Thuisadministratie bij Humanitas en inmiddels Hoofd Coördinator Thuisadministratie Purmerend Waterland. De belangrijkste vraag was alleen: hoe kan ik betaald als schuldhulpverlener aan de slag?”

Nathalie: “Begin oktober 2021 kreeg ik Mülayim door via een collega trajectadviseur bij de FNV. In die tijd stond ZW Werkt Door nog in de steigers en was hij een van de eerste kandidaten die ik mocht begeleiden.”

Wat heeft ZW Werkt Door voor jou gedaan?

Mülayim: “Naast coachgesprekken heb ik diverse workshops gevolgd en een post HBO opleiding Schuldhulpverlening. Dit werd allemaal door ZW Werkt Door vergoed. Na zo’n zeven maanden had ik mijn diploma al behaald. Het mooie was dat ik vlak voor de start van mijn opleiding een betaalde baan aangeboden kreeg bij SEZO. Zij geloofden in mij en boden mij al een plek aan voordat ik de opleiding had afgerond.”

Nathalie: “De focus lag op het begeleiden van Mulayim naar een duurzame betaalde baan in wat hij als vrijwilliger al deed. We zetten diverse hulpmiddelen in om dit waar te maken. Naast de groepsworkshops, coachte ik hem 1-op-1 bij het finetunen van zijn CV, het schrijven van een pakkende motivatiebrief, voorbereiden van netwerkgesprekken en het versterken van zijn (online) netwerk in de schuldhulpverlening.”

Heb je een overstap gemaakt naar een andere sector en zo ja, hoe ben je daartoe gekomen?

Mülayim: “Ja deels wel, omdat ik van inkoper naar hulpverlener ging. Een totaal andere tak van sport. Aan de andere kant ook weer niet, vanwege de functie van consulent en Coördinator Thuisadministratie bij Humanitas, het vrijwilligerswerk waar ik een grote rol had. Hier hielp ik mensen al bij het ordenen van hun administratie en met het afhandelen van hun schulden. Bij Buurtteam Amsterdam Nieuw-West help ik jongeren tot en met 26 jaar die door meerdere problemen in de schulden zijn geraakt. Een organische stap dus!”

Wat vond je van de samenwerking?

Nathalie: “Mülayim is ontzettend gedreven! In zijn gedachte was hij al daar. Hij wilde heel graag vooruit, haha. Doordat zijn laatste betaalde werkervaring niet direct aansloot op de functie van schuldhulpverlener vroeg het meer creativiteit om buiten de kaders te kijken en denken. Een leuke uitdaging! We keken waar de mogelijkheden lagen om eerdere ervaringen, zoals casussen uit zijn vrijwilligersfunctie in de thuisadministratie, in te zetten om de aansluiting te maken naar schuldhulpverlening.
Daarnaast is het voor ZW Werkt Door belangrijk dat we iemand helpen om duurzaam aan het werk te blijven. Met afronden van de post HBO opleiding Schuldhulpverlening heeft Mülayim zijn kansen en mogelijkheden als schuldhulpverlener aanzienlijk vergroot. Mooi dat we er allebei echt voor wilden gaan om binnen zijn mogelijkheden het onderste uit de kan te halen.”

Zou je ZW Werkt Door aanraden aan andere werkzoekenden of werkenden en waarom?

Mülayim: “Jazeker, als je een leek bent in het maken van een carrière switch of op het gebied van solliciteren. ZW Werkt Door biedt verschillende mogelijkheden om sneller stappen te maken. Zoals een van werk naar werk loopbaantraject, workshops voor het maken van een CV en sollicitatiebrief, contacten met potentiële werkgevers of scholingsadvies. Wel is het belangrijk als werkzoekende dat je er echt zin in hebt, anders werkt het niet. Je moet allebei gemotiveerd zijn. Het meeste heb ik trouwens gehad aan de motivatiebrief en hoe je deze het beste schrijft.”

Back To Top