Skip to content

Als je hulp nodig hebt bij het vinden van (ander) werk, dan sta je er niet alleen voor. Bij ZW Werkt Door staan er tal van professionals voor je klaar om je te helpen te ontdekken wat je kan en wil, waar jouw kansen liggen en wat nu echt bij je past. Maar wie zijn deze mensen en op welke manier helpen ze je verder? We stellen ze graag aan je voor.

Dit keer interviewen we Abdel Chekhchar, casemanager bij Werkom. Hij begeleidt mensen die op zoek zijn naar werk. In dit artikel vertelt hij wat zijn werk precies inhoudt, en hoe hij mensen verder kan helpen.

Bemiddeling naar werk

Abdel vertelt hoe zijn werkdag bij Werkom eruitziet. “Als casemanager bemiddel ik kandidaten die de stap naar werk kunnen maken of juist nog niet kunnen maken. Ik begeleid hen wanneer ze vanuit de gemeente zijn aangemeld voor bemiddeling naar werk.”

Niet iedereen is direct klaar voor de stap naar werk. “Sommige kandidaten weten nog niet wat ze willen en moeten zich eerst nog oriënteren. In dat geval krijgen ze eerst een oriëntatietraining binnen Werkom. Als duidelijk is in welke branche of richting ze willen werken, kan ik ze verder begeleiden.”

Veel kansen op de arbeidsmarkt

Er zijn op dit moment veel kansen voor mensen die op zoek zijn naar een baan. Abdel: “In bijna elke branche is wel vraag naar personeel. De techniek heeft bijvoorbeeld een tekort aan vakkrachten.” Ook wanneer je niet de juiste diploma’s of ervaring in huis hebt, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je je praktijkverklaring halen en dus leren terwijl je werkt, of kun je je laten omscholen naar een ander beroep.

Abdel: “We kijken naar de wensen en competenties van de kandidaat, en vervolgens naar de reële arbeidskansen. Bijvoorbeeld wanneer iemand affiniteit heeft met de techniek, maar niet de juiste vakkennis. We proberen dan in samenwerking met een werkgever bijvoorbeeld een leer-werkovereenkomst af te stemmen. Op die manier kan diegene de kennis dan toch tot zich nemen, en uiteindelijk een vakkracht worden.”

Van werken in de bouw tot landmeter

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt, ook wanneer je bijvoorbeeld een arbeidsbeperking hebt. Abdel: “Ik heb een statushouder uit Syrië geholpen die in zijn thuisland in de bouw had gewerkt. Hij had de kennis en wist waar hij over praatte, maar miste de vakkennis in het Nederlands.

Ook kon hij door zijn arbeidsbeperking niet meer terecht in de bouw. Ik heb hem toen gelinkt aan een opleider, en uiteindelijk is hij aan het werk gegaan als landmeter. Daar kon hij zijn kennis gebruiken, maar hoefde hij geen fysiek zwaar werk meer te doen.”

Op zoek naar werk? Maak het bespreekbaar

Heb je zelf moeite met het vinden van een nieuwe baan, of weet je niet welke stap je moet zetten naar werk? Abdel geeft advies: “Maak het bespreekbaar en stel vragen. Als je niets vraagt, krijg je ook geen antwoord. We helpen je en denken graag met je mee.”

Neem contact op

Back To Top