Skip to content

Ben je op zoek naar een baan in een nieuwe sector, maar mis je het juiste diploma of werkervaring om aan de slag te kunnen? Of wil je graag een nieuw vak leren, maar ben je niet gemaakt voor de schoolbanken? Het behalen van een diploma is niet altijd makkelijk, zeker op latere leeftijd of wanneer je het moet combineren met je huidige baan.

Heb je wel eens aan praktijkleren gedacht? Met praktijkleren kun je werken en leren combineren. Je gaat bijvoorbeeld meteen (met salaris) aan de slag in het werkveld dat bij je past, en wordt intern opgeleid door je werkgever. Of je volgt een praktische BBL-opleiding waarbij je vier dagen in de week werkt en één dag naar school gaat. Op die manier begin je meteen met leren in de praktijk én verdien je geld. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt.

In dit blog zetten we de voordelen van praktijkleren op een rijtje, met een focus op de mogelijkheden in de zorg, techniek en transportsector.

Praktijkleren in de techniek

Werk je liever met je handen, en heb je aanleg voor de techniek? Ook in de techniek is het goed mogelijk om te leren en werken tegelijk. Binnen dit vakgebied is ervaring in de praktijk belangrijk, waardoor je het al werkende goed kunt leren. Of je nu geïnteresseerd bent in elektrotechniek of werktuigbouwkunde, de technische sector biedt volop kansen om te groeien. Veel bedrijven in de regio staan open voor gedreven kandidaten die willen werken en leren tegelijk, en zijn bereid om jou de nodige begeleiding en ondersteuning te bieden. Dit betekent dat je kunt leren terwijl je werkt, en wie weet kun je zelfs doorgroeien binnen het bedrijf waar je begonnen bent.

Praktijkleren in de zorg

Wist je dat veel werkgevers in de zorg staan te springen om gemotiveerde werkzoekenden met een hart voor anderen? Praktijkleren is in de zorg goed mogelijk. Binnen de zorgsector zijn er talloze mogelijkheden om te leren en te groeien, of het nu gaat om verpleegkunde, ouderenzorg of gehandicaptenzorg. Veel zorginstellingen staan open voor praktijkleertrajecten en bieden zelfs interne opleidingen aan. Hierdoor kun je een diploma behalen en jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten, terwijl je tegelijkertijd jouw passie voor zorg en welzijn volgt.

Praktijkleren in de transportsector

Als je op zoek bent naar een avontuurlijke carrière waarin je onderweg bent, is de transportsector misschien wel iets voor jou. Praktijkleren biedt jou de mogelijkheid om praktische ervaring op te doen in verschillende takken van de transportsector, zoals vrachtwagenchauffeur, logistiek medewerker of magazijnmedewerker. Veel bedrijven in de regio hebben een constante behoefte aan gemotiveerde professionals en zijn bereid om medewerkers intern op te leiden. Met praktijkleren kun je jouw vaardigheden aanscherpen terwijl je aan het werk bent en jouw carrière op de juiste koers zetten.

Ontdek jouw mogelijkheden samen met ZW Werkt Door

Het mooie van praktijkleren is dat je kunt leren en werken tegelijkertijd, zonder terug te moeten naar de schoolbanken. Bij Zaanstreek Waterland Werkt Door begrijpen we het belang van praktische ervaring en ondersteunen we jou graag bij het vinden van een geschikte werkplek. Of je nu al werkzaam bent of momenteel geen werk hebt, we helpen je kosteloos bij het vinden van een werkgever die bij jou past. Samen kijken we naar de mogelijkheden en begeleiden we je tijdens jouw praktijkleertraject.

Ben je benieuwd of praktijkleren iets voor jou is? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen en vraag naar de mogelijkheden. Onze adviseurs denken graag vrijblijvend en kosteloos met je mee.

Neem contact met ons op

Back To Top