Skip to content

Een goed curriculum vitae (CV) is van cruciaal belang bij het solliciteren naar een nieuwe baan. Het is het eerste wat een werkgever of recruiter van je ziet en het kan het verschil maken tussen wel of niet worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. In deze blog bespreken we hoe je je CV kunt optimaliseren.

  1. Begin met een pakkende samenvatting

Het eerste wat werkgevers zullen lezen is de samenvatting van je cv. Het is daarom belangrijk om een pakkende, krachtige en goed geschreven samenvatting te hebben. Schrijf hierin wie je bent, wat je doelen zijn en wat je belangrijkste kwaliteiten zijn. Houd het kort en bondig, maar zorg er wel voor dat je de aandacht van de lezer trekt.

  1. Vermeld je werkervaring

Vermeld al je relevante werkervaring. Begin met je meest recente baan en werk terug in de tijd. Vermeld de naam van het bedrijf, je functie, de periode waarin je daar hebt gewerkt en je taken en verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om de werkgever te laten zien wat je hebt bereikt en welke waarde je hebt toegevoegd aan het bedrijf en hoe je hun bedrijf ten goede kunt komen.

  1. Vermeld je opleiding en andere relevante ervaring

Na je werkervaring noteer je ook je opleiding(en) en bijvoorbeeld stages of vrijwilligersfuncties die aansluiten op de functie waar je op solliciteert. Vermeld deze ook chronologische volgorde.

  1. Gebruik actiewoorden

Gebruik actiewoorden om je ervaring te beschrijven. Vermijd passieve zinnen en gebruik in plaats daarvan woorden zoals ‘bereikt’, ‘ontwikkeld’ en ‘geïmplementeerd’. Actiewoorden geven je cv meer kracht en tonen aan dat je actief betrokken bent geweest bij je werk.

  1. Maak je cv visueel aantrekkelijk

Een visueel aantrekkelijk cv zal de aandacht trekken en ervoor zorgen dat je cv opvalt tussen de andere cv’s. Gebruik een heldere en consistente lay-out en zorg ervoor dat de belangrijkste informatie opvalt. Maak je CV bijvoorbeeld op in Canva, hier vind je heel veel templates waar je jouw CV in kunt opmaken. Gebruik hierbij ook een foto van jezelf, voor een extra sprekend CV.

  1. Pas je CV aan op de vacature

Zorg ervoor dat je CV aansluit op de functie waarop je solliciteert. Dit kan betekenen dat je je CV een beetje moet aanpassen per sollicitatie. Pas de volgorde van je vaardigheden aan op de functie en maak specifieke aanpassingen in bijvoorbeeld je introductietekst om te laten zien dat je over de juiste ervaring en vaardigheden beschikt.

  1. Vermeld prestaties en resultaten

Recruiters zijn geïnteresseerd in wat je hebt bereikt en welke resultaten je hebt behaald in je vorige functies. Vermeld daarom specifieke prestaties en resultaten in je CV. Gebruik daarbij meetbare resultaten, bijvoorbeeld ‘verhoogde de omzet met 20% in het eerste kwartaal’. Hierdoor laat je zien dat je een waardevolle aanwinst bent voor het bedrijf.

  1. Gebruik de juiste zoekwoorden

Recruiters maken vaak gebruik van Applicant Tracking Systems (ATS) om sollicitanten te screenen. Deze systemen zoeken naar specifieke zoekwoorden om te bepalen of een CV relevant is voor de functie waarop gesolliciteerd wordt. Zorg ervoor dat je CV de juiste zoekwoorden bevat. Lees de vacature goed door en probeer de zoekwoorden te identificeren die in de vacaturetekst worden genoemd. Verwerk deze zoekwoorden in je CV, maar wees wel zorgvuldig en zorg ervoor dat de tekst leesbaar blijft.

  1. Houd het beknopt

Een CV moet beknopt zijn en mag niet langer zijn dan twee pagina’s. Vermijd daarom overbodige informatie en houd je CV kort en bondig. Vermeld alleen de informatie die relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

Heb je hulp nodig bij het samenstellen van jouw CV, of met solliciteren in het algemeen? Neem dan contact op met ZW Werkt Door. We helpen je kosteloos en vrijblijvend met al je vragen rondom werk en (om)scholing.

Back To Top