Skip to content

 

Je hebt een sollicitatiegesprek gepland? Gefeliciteerd! Solliciteren kan spannend zijn en er komt een hoop bij kijken, dus om de zenuwen weg te nemen gaan wij je helpen je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek. In deze blog nemen we 5 tips met je door om je voor te bereiden, van de juiste vragen tot de juiste kleding. Lees snel verder!

  1. Ken het bedrijf en de functie

Lees je in op het bedrijf. Spit de website door om te kijken wat hun missie en doelen zijn, je misschien een beetje in te lezen op de geschiedenis of te kijken welke producten of diensten ze allemaal leveren.

Lees je ook goed in op de functie. Wat houdt de functie precies in en welke vaardigheden en ervaringen zoeken ze in de kandidaat? Wanneer je dit weet, weet je waar je over kunt vertellen in het gesprek om jezelf te presenteren als de ideale kandidaat! Probeer ook te achterhalen wie je gesprekspartners zullen zijn en wat zij doen binnen het bedrijf. Dit kan je helpen om tijdens het gesprek relevante vragen te stellen en indruk te maken op de interviewer.

  1. Bereid vragen voor om te stellen aan de interviewer

Sollicitatiegesprekken zijn tweerichtingsgesprekken en je moet niet vergeten dat jij ook het bedrijf aan het interviewen bent om te zien of het een goede match is. Haal je innerlijke interviewer omhoog en bedenk van tevoren welke vragen je wilt stellen aan de persoon tegenover je! Vragen over de verwachtingen voor de functie, het bedrijf of de bedrijfscultuur bijvoorbeeld. Dit toont niet alleen interesse, maar kan je ook helpen om te beoordelen of dit een goede plek voor jou is om te werken.

  1. Oefen het beantwoorden van veelvoorkomende vragen

Er zijn een heel aantal vragen die vrijwel altijd gesteld worden tijdens sollicitatiegesprekken, zoals “Kun je ons iets over jezelf vertellen?” Of “Wat zijn je sterke en zwakke punten?” en “Waarom ben jij de beste kandidaat voor deze functie?”. Het is slim deze vragen eens met jezelf of iemand in je omgeving door te nemen zodat je zelfverzekerd en duidelijk antwoord kunt geven in het gesprek.

Ook jouw vaardigheden en ervaringen kun je sneller benadrukken in de antwoorden wanneer je hier vooraf al eens over hebt nagedacht. Wees niet bang om je sterke punten en prestaties te delen!

  1. Kies de juiste outfit

Het is ook goed om over je outfit voor het gesprek na te denken. Je uiterlijk kan invloed hebben op de manier waarop je wordt beoordeeld tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg er daarom voor dat je een outfit kiest die past bij de bedrijfscultuur en de functie waarvoor je solliciteert. Dit kan variëren van een formeel pak tot een nette blouse met een broek. Maar het belangrijkste is dat je er verzorgd uitziet en natuurlijk jezelf blijft!

  1. Wees op tijd en neem alles wat je nodig hebt mee

En dan zijn we er nog niet, want je moet ook op tijd komen! Zorg ervoor dat je weet waar het gesprek plaatsvindt en hoe je er moet komen. Neem ook alles mee wat je nodig hebt, zoals misschien een portfolio of referenties. Het is beter om te vroeg te zijn dan te laat, want dat geeft je de tijd om ter plekke nog wat te ontspannen en je voor te bereiden.

En nu ben je helemaal klaar voor dat sollicitatiegesprek! Vergeet niet om duidelijk te antwoorden, en vooral ook jezelf te blijven. Zet ‘m op!

Heb je na deze 5 tips nog vragen over solliciteren of heb je hulp nodig bij je cv of het presenteren van jezelf? Wij kunnen je hierbij ondersteunen, kosteloos en vrijblijvend. Neem gerust contact met ons op.

Back To Top